20181005-20181005-DJI_0038.jpg

Camden Avenue Community Park

This past summer, I worked as the head industrial designer for The Shop: Design and Construction. The main project I worked on was a community park for the City of Providence Department of Parks and recreation. My contributions included designing the park equipment, providing CAD models + renderings, and supplying detailed drawings. In addition, I oversaw construction and communicated with members of the Department of Parks and Recreation.

Design Brief

Camden Ave Park is a community space located next to a recreation center and a developing neighborhood.

The main task: to revitalize the park and create a community environment that fosters outdoor play for all ages.

Some key design constraints involve safety standards used by the Department and a focus on renewable and responsible materials and construction methods.

Laying the Groundwork

The existing park consisted of a small bike path and pre-fabricated play space. In conjunction with the new park equipment, the Department of Parks and Recreation spearheaded a community garden project to help re-vitalize the park.

The chosen site lies on the north-west corner of the park. Consisting of a neglected volleyball pit and a concrete retaining wall, this was an underutilized area of the park.

 
camden ave park plans-03.jpg
 
Screen Shot 2018-10-05 at 5.58.14 PM.png
Screen Shot 2018-10-05 at 6.02.07 PM.png

Initial Design Concepts

The approach taken involves two main phases. The first consists of implementing structures within the area surrounding the existing retaining wall, creating a free-play environment. The second phase revolves around a central pump track that will consist of a paved loop path containing several bumps and berms. The pump track will use a portion of the existing path to cut down on paving costs.

Phase 1-01.jpg
phase 2-01.jpg

Breaking Ground

Starting in early 2018, The Shop: Design and Construction got to work cleaning up the site with the help of the community through volunteer-organized park clean-up days.

In addition to adding new structures, the existing concrete retaining wall was painted by a local tattoo & graffiti artist. This same artist later painted the black locust log structures to tie the park elements together in a fun and lively way.


Construction materials:

  • Railing Posts + Log Climbing Elements - Black locust logs

  • Climbing Bars - Painted Steel Pipes

  • Trash Cans - Repurposed Steel Drums

  • Reclaimed Tires

  • Wood Chip Retainers - Railroad Ties

  • Benches - Reclaimed Black Locust + Steel Pipe

*all materials sustainably sourced

20181005-DJI_0038.jpg

Phase 2 construction currently awaiting approval from the City of Providence